Kaksoistutkinto

Voit suorittaa kaksoistutkinnon eli ammatillisen tutkinnon ja ylioppilastutkinnon rinnakkain.

Mitä kaksoistutkinto käytännössä tarkoittaa?

Opiskelet "kevytversion" lukiosta. Lukion perusopiskelijat suorittavat 150 opintopistettä, mutta kaksoistutkintoa suorittava opiskelee vain ylioppilastutkintoon kuuluvien aineiden opintoja. Tällöin lukio-opintoja tulee yleensä 60 - 86 opintopisteen verran omasta ainevalikoimasta riippuen. Tutustu ylioppilastutkintoon täällä.

Omat kirjoitusaineet kannattaa valita ensisijaisesti oman kiinnostuksen pohjalta. Jos tiedät hakeutuvasi tutkinnon jälkeen korkeakouluopintoihin, kannattaa valita myös jatko-opintojen kannalta hyödyllisiä aineita. Ammattikorkeakoulujen todistusvalinnoissa pisteytetään viisi ainetta, yliopistoissa hakukohteesta riippuen 3 - 6 ainetta.

Kenelle kaksoistutkinto sopii?

Lukiosta saa hyvän pohjan korkeakouluopintoihin. Äidinkielen, vieraiden kielten, matematiikan ja varsinkin tekniikan aloilla myös fysiikan ja/tai kemian osaamista tarvitaan jatko-opintoihin.

Miten kaksoistutkintoa opiskellaan?

Opiskelijoilla on yleensä kaksi jaksoa lukiota vuodessa. Sen lisäksi voi joutua suorittamaan joitain kursseja itsenäisesti nettilukion kautta. Keuda Lukkarinpolun opiskelijoillla on lukiojaksojen ja ammatillisten jaksojen lisäksi myös sekajaksoja, jolloin liikutaan lähes päivittäin lukion ja ammattiopiston välillä. Pitkän matematiikan opiskelu on käytännössä mahdollista vain Lukkarinpolun opiskelijoille, koska pitkän matematiikan kursseja on joka jaksossa.

Jokaisen opiskelijan opinto-ohjelma räätälöidään erikseen ja jaksotukseen vaikuttaa olennaisesti se, mitä aineita opiskelija valitsee. Ammatillisen koulutuksen puolella kaksoistutkinto-opiskelija etenee eri tahtiin kuin ne, jotka suorittavat pelkkää ammatillista tutkintoa: opiskelija ei jää mistään "jälkeen" ammattiopinnoissa, hän vain suorittaa opintonsa omassa aikataulussaan.

Mäntsälän ulkopuolella ammatillista tutkintoa suorittaville suosittelemme lukio-opintojen tekemistä oman ammattiopiston yhteistyölukiossa. Tämä siksi, että monissa yksiköissä on kaksoistutkinto-opiskelijoille suunniteltu valmis malli lukio-opintojen ja ammattiopintojen yhdistämiseen, mikä helpottaa opiskelijan elämää huomattavasti.

Kannettavan tietokoneen ja muiden opiskelumateriaalien hankinta

Jokaisella lukiossa opiskelevalla tulee olla käytössään kannettava tietokone. Ammatillinen oppilaitos vastaa kaksoistutkinto-opiskelijoiden oppimateriaalien hankinnasta.

Lisätietoja kaksoistutkinnosta: Opinto-ohjaaja Sirpa Repo, puh. 040 3145 303, sirpa.repo @ mantsala.fi.