Opintotuki ja opiskelijakortti

Opintotuki

Voit saada opintorahaa, kun sinusta ei enää makseta lapsilisää. Opintoraha voidaan yleensä myöntää aikaisintaan 17-vuotissyntymäpäivää seuraavan kuukauden alusta alkaen.

Alle 17-vuotias voi kuitenkin saada opintorahan oppimateriaalilisää. Mutta jos olet oikeutettu maksuttomaan koulutukseen, et voi saada oppimateriaalilisää.

Opintolainan valtiontakaus myönnetään opintorahaa saavalle. Voit saada lainatakauksen, vaikka et saa opintorahaa, jos asut vanhempasi luona ja olet 18–19-vuotias toisen asteen oppilaitoksessa opiskeleva tai jos asut itsenäisesti ja olet alle 17-vuotias (vanhempasi tulot vaikuttavat lainatakauksen myöntämiseen). Jos olet alle 17- vuotias ja asut vanhempasi luona, et voi saada opintolainan valtiontakausta.

Kelan sivuilla on hyvät ohjeet ja laskuri, jolla voit arvioida, saatko tukea. Kela

Oppimateriaalilisä

Lukiolaiset, jotka eivät saa suurinta opintorahaa (253,69 tai 355,05 €/kk), voivat saada opintorahan oppimateriaalilisää. Lisän määrä on 47,44 €/kk. Lisää voit saada, jos

• vanhempiesi yhteenlasketut tulot ovat enintään 41 100 euroa vuodessa
  • asut vanhempasi luona ja olet alle 20-vuotias tai asut itsenäisesti ja olet alle 18-vuotias

Opiskelijakortti

Opiskelijakortin voi hankkia Suomen Lukiolaisten Liitosta. Liiton opiskelijakortti kelpaa kaikkialla esim. opiskelija-alennusten saamiseksi. Liiton sivulla on kortin hankkimisesta hyvät ohjeet. Opiskelutodistukseksi riittää kuvakaappaus Wilman etusivulta, jossa näkyy nimesi ja lukion nimi.

Juna