Ylioppilastutkinto + ammatillinen tutkinto

Sinulla on mahdollisuus suorittaa ns. kaksoistutkinto eli ammatillinen tutkinto ja ylioppilastutkinto rinnakkain. Opiskeluaika on tällön yleensä neljä vuotta. Mikäli ammatillisen ja lukion yhdistäminen kiinnostaa, toimi seuraavasti:

1. Hae ammatilliseen koulutukseen.
  2. Opiskelupaikkaa vastaanottaessasi ilmoita amikselle, että olet kiinnostunut kaksoistutkinnosta.
  3. Ota syksyllä ennen koulun alkua yhteyttä amiksen opinto-ohjaajaan ja sovi hänen kanssaan lukiotapaamisesta. Matematiikkaa opiskelevien on valittava matematiikan ensimmäinen kurssi jo syksyn ensimmäiseen jaksoon, siksi suunnitelma kaksoistutkinnosta pitää tehdä jo ennen koulun alkua. Huomaa, että lukio ja ammatillinen koulutus voivat alkaa eri aikoina.
  4. Kaksoistutkinnossa et suorita lukion koko oppimäärää vaan ainoastaan ylioppilaskirjoituksia varten tarvitsemasi kurssit. YO-kirjoituksissa osallistut vähintään neljän pakollisen aineen kirjoituksiin, lisäksi voit valita haluamasi määrän ylimääräisiä kirjoitusaineita. Voit tutustua YO-tutkinnon rakenteeseen täällä. Kirjoitusaineita pohditaan yhdessä lukion opinto-ohjaajan kanssa tavoitteena suorittaa mahdollisten jatko-opintojen kannalta hyödyllisiä aineita.
  5. Tavanomaisimmin opiskelet lukiossa kaksi jaksoa vuodessa. Tällöin suoritat kursseja niissä aineissa, joita aiot kirjoittaa ylioppilaskirjoituksissa. Keuda Lukkarinpolulla opiskelevilla on usein samassa jaksossa kursseja sekä amiksen että lukion puolelta. Tällöin on liikuttava lähes päivittäin kahden oppilaitoksen välillä.
  6. Suorittaessasi lukiota ammatillisen tutkinnon rinnalla sinulla on oikeus osallistua YO-kirjoituksiin 1,5 vuoden laajuisten ammatillisten opintojen jälkeen. Kirjoitusoikeuteen ei vaadita yhtään lukiokurssia, mutta käytännössä YO-kirjoituksista ei peruskoulupohjalla selviä vaan tueksi tarvitaan lukiokursseilla hankittua osaamista.
  7. Kolmoistutkinto tarkoittaa sitä, että suoritat ammatillisen tutkinnon ja ylioppilastukinnon lisäksi lukion päättötodistukseen vaadittavan kurssimäärän eli 75 kurssia, joihin sisältyvät kaikki pakolliset kurssit. Ammatillisen koulutuksen opintoja voidaan tällöin hyväksyä osaksi lukio-opintoja 14 kurssin (pitkä matematiikka) tai 18 kurssin (lyhyt matematiikka) verran.

Kannettavan tietokoneen hankinta

Jokaisella lukiossa opiskelevalla tulee olla käytössään kannettava tietokone. Lukiossa opiskelevat saavat kannettavan koneen lukiolta 50 eurolla, mutta kaksoistutkintoa opiskelevat hankkivat läppärin oman oppilaitoksen ohjeiden mukaan. Keudassa opiskelijat ostavat läppärin itse ja Keuda maksaa opiskelijalle 100 euroa/lukuvuosi kolmen vuoden ajan koneen hankintaa varten. Läppärin teknisistä vaatimuksista saa tietoa ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta.

Lisätietoja kaksoistutkinnosta: Opinto-ohjaaja Sirpa Repo, puh. 040 3145 303, sirpa.repo @ mantsala.fi.

Hoitaja